Depresija je pogosta čustvena motnja, ki se pri vsakem posamezniku izraža na svojstven način in globoko poseže v posameznikovo  kvaliteto življenja in življenja bližnjih. Prisotna je v vseh življenjskih obdobjih, tako pri ženskah kot pri moških. Zmotno je razmišljanje, da depresija napade le slabotne in nemočne ter da bo sama po sebi minila. Depresija je ozdravljiva bolezen, ki potrebuje zdravljenje.

Še vedno ni popolnoma znano zakaj ob enakih sprožilnih dejavnikih nekdo zboli za depresijo, drugi pa ne. Številne študije potrjujejo, da  gre za prepletanje različnih dejavnikov: prirojene in pridobljene osebnostne lastnosti, stresni dogodki,  kot so zdravstvene težave (kronične bolezni), težave v medosebnih, družinskih odnosih, izgube (službe, smrt v družini, upokojitev, ipd), neprijetni dogodki, ki spremenijo našo življenjsko utirjenost. Za bolj ranljive za bolezen veljajo posamezniki, ki ne zaupajo vase in v svoje sposobnosti, se čutijo nevredne,  imajo težave z izražanjem čustev,  v odnosu do sebe so zelo kritični, drugim dajejo prednost, prežeti so s pesimističnim pogledom na svet. Brezposelnost, osamljenost, nezdravljenje, zloraba alkohola ali drog pa pomembno prispevajo k  vzdrževanju depresije.

Simptomi se pojavljajo postopoma in se izražajo pri vsakem posamezniku drugače. Vplivajo na posameznika  v celoti:  na vedenje, mišljenje, čustvovanje in  delovanje telesa.

Najpogosteje izraženi simptomi:

  • bolečine po telesu, stiskanje v prsih, dušenje, mravljinci, utrujenost, pomanjkanje energije, izguba telesne teže ali pretirana ješčost;
  • dolgotrajna žalost, otopelost, napetost, tesnoba, razdražljivost, črnogledost, brezup, občutki praznine, osamljenosti, krivde, nemoči, brezvrednosti;
  • umik v samoto, jok, poležavanje, opuščanje aktivnosti, slaba skrb zase, nespečnost, upad želje po spolnosti, težave s spominom in koncentracijo.

Mnogi z izkušnjo depresije povedo, da je bila to njihova najbolj boleča življenjska izkušnja, s katero so se soočili, zato je pomembno, da si čim prej priznamo spremembe, ki jih zaznamo  in si poiščemo ustrezno strokovno pomoč.

Zdravljenje

Obstajajo različne oblike zdravljenja in sicer z zdravili-antidepresivi, psihoterapijo in metodami samopomoči.  Najbolj uspešen način zdravljenja je ravno kombinacija zdravljenja z zdravili in vključitev v psihoterapevtski proces. Zdravila vplivajo na biološke procese v možganih. Pri jemanju zdravil je pomembna vztrajnost, saj le-ti potrebujejo  od tri do šest  tednov, da zaznamo učinke, ki se najpogosteje prvi pokažejo kot izboljšanje spanja in apetita. Pomembno je omeniti, da zdravila omilijo simptome, vendar niso dolgotrajna rešitev, saj ne odpravijo vzrokov  zaradi katerih se je bolezen pojavila. Psihoterapija je pomembna pri prepoznavanju vzrokov, ki so pripomogli k nastanku in vzdrževanju depresije ter predelavi le-teh in je pomembna podpora v procesu zdravljenja.